Kupoprodajni ugovor za auto: elementi, finese i zamke

Prenos vlasništva i kupoprodajni ugovor za auto

 

Kupovina automobila, posebno korišćenog, predstavlja dugotrajan proces koji obuhvata listanje oglasa, desetine razgovora, upita i provera, tako da je za kupca veliko olakšanje kada konačno odluči i izabere automobil. Međutim, tek tada je važno ostati koncentrisan, jer sledeći korak je sastavljanje kupoprodajnog ugovora. Prenos vlasništva nad automobilom podrazumeva sklapanje formalnog ugovora kojim se pravno obezbeđuju obe strane. U nastavku teksta objasnićemo koje klauzule sadrži kupoprodajni ugovor, kako teče proces prenosa vlasništva i sa kojim problemima se tokom tog procesa možete suočiti.

 

Prenos vlasništva nad automobilom

 

Nakon kupovine automobila, novog ili polovnog, on ostaje u vlasništvu prethodnog vlasnika ili firme sve dok se njegovo vlasništvo formalno ne prenese. Prenosom vlasništva, novi vlasnik dobija saobraćajnu dozvolu na svoje ime, i tek tada postaje vlasnik automobila u punom smislu. U slučaju da se nešto dogodi u danima pred dobijanja nove saobraćajne dozvole, treba znati da ako je ugovor potpisan, novac je plaćen i nova saobraćajna dozvola je u procesu izdavanja, pravno gledano novi vlasnik već tada ima vlasnička prava.

 

ugovor

 

Prenos vlasništva je relativno jednostavan proces koji obuhvata nekoliko koraka:

 

  • Sklapanje, potpisivanje i overu kupoprodajnog ugovora;
  • Plaćanje poreza;
  • Promenu vlasništva u MUP-u.

 

Potpunjen, potpisan i overen kupoprodajni ugovor za auto je jedan od ključnih dokumenata koji je potreban za prenos vlasništva automobila. Ukoliko se kupovina obavi bez prenosa vlasništva, to može da stvori veliki pravni problem, jer bez konkretnog dokaza, kupac može da zatraži svoj automobil nazad, ili, u ekstremnim slučajevima, da ga prijavi kao ukraden. Problemi mogu da nastanu i ako prethodni vlasnik premine, jer tada automobil postaje predmet ostavinskog procesa, u kome naslednici mogu da ospore vlasništvo i zatraže automobil nazad, iako je on uredno plaćen.

 

Pored toga, i prethodni vlasnik može da ima problema. Naime, novi vlasnik automobila može da dobije kazne za parkiranje, doplatne parking karte ili snimke sa kamera za kontrolu saobraćaja, koje će se naplatiti prethodnom vlasniku, jer se on i dalje vodi kao zvanični vlasnik. Najbitnije, bez kupoprodajnog ugovora, novi vlasnik neće moći da registruje automobil.

 

Šta sadrži kupoprodajni ugovor za auto?

 

Kupoprodajni ugovor sadrži informacije o kupcu i prodavcu, o samom automobilu, kao i prava obe strane. Na prvom mestu, popunjavaju se osnovni podaci kupca i prodavca, kao što su ime, prezime, adresa i mesto prebivališta. Dalje, slede detaljne informacije u predmetu prodaje, odnosno automobilu, koje podrazumevaju vrstu, marku, i tip vozila, godinu proizvodnje, radnu zapreminu i snagu motora, broj motora, boj šasije, nosivost, broj sedišta i tablice. Sve ove informacije se dobijaju očitavanjem novih saobraćajnih dozvola, i veoma važno je da se one poklapaju sa podacima iz MUP-a, jer u suprotnom neće biti moguća registracija.

 

U nastavku ugovora stoji da prodavac mora da preda vozilo kupcu, a kupac da prenese pravo svojine. Navodi se i cena vozila, pri čemu je uvek dobro navesti realnu cenu, jer poreska uprava svakako ima svoj cenovnik i ako se navede preniska cena, taj iznos će biti ignorisan pri određivanju poreza. Dalji članovi pravno obezbeđuju prodavca i kupca, i propisuje se ko plaća porez na prenos apsolutnih prava. Po dogovoru, to može da bude prodavac, kupac, ili oni mogu da snose zajedno troškove, ali prema zakonu, porez uvek plaća kupac.

 

Na kraju, prodavac i kupac potpisuju ugovor, i unose detaljne podatke kao što su datum potpisivanja ugovora, njihovo ime, prezime, adresa, JMBG i broj lične karte. Imajte na umu da se ugovor o kupoprodaji automobila potpisuje i izrađuje u pet primeraka. Po jedan primerak ostaju prodavcu i kupcu, jedan ostaje notaru, jedan nadležnom poreskom organu i jedan organu za poslove saobraćaja (MUP).

 

Ugovor o poklonu vozila

 

U prošlosti je česta praksa bila da se tokom kupoprodaje automobila, koristi i ugovor o poklonu vozila. To je bio veoma čest slučaj kada kupac, odnosno u ugovoru istaknut kao poklonoprimac, želi da plati porez u svojoj poreskoj filijali, odnosno ne mora da čeka da prodavac, u ovom slučaju poklonodavac, uplati porez. Ovakva praksa je uglavnom nešto brža, posebno kada prodavci dolaze iz velikih gradova u kojima poreskoj filijali treba i do 30 dana da obradi zahtev.

 

Ugovor o poklonu vozila, kao i u govor o kupoprodaji, sadrži podatke o poklonodavcu i poklonoprimcu, detaljne podatke o automobilu, zatim pravne osnove i zaštite, i na kraju njihove potpise. Ovim dokumentom se takođe propisuje da poklonoprimac mora da prenese vlasništvo na svoje ime, što je i najvažniji faktor. Jedina razlika je što se u ovom slučaju automobil karakteriše kao poklon, pa nema jasno istaknute cene kupoprodaje.

 

Iako nema jasno istaknute cene automobila, nakon potpisivanja i overe ugovora o poklonu, potrebno je podneti poresku prijavu, koja se obavlja na adresi poklonoprimca. Poreska filijala će odrediti porez na osnovu procene vrednosti automobila, i porez isto kao i kod kupoprodaje iznosi 2,5% od ukupne vrednosti.

Budući da je reč o poklonu, postoje i poreske olakšice:

  • Poklonoprimci koji su u prvom naslednom redu u odnosu na poklonodavca, (deca ili supružnici) su u potpunosti oslobođeni poreza.
  • Poklonoprimci koji su u drugom naslednom rodu u odnosu na poklonodavca (roditelji i drugi naslednici u slučlaju da ostavilac nije imao potomka), plaćaju porez po stopi od 1,5%.

 

Poklonoprimci koji su u trećem naslednom redu u odnosu na poklonodavca, ili nisu u rodbinskim odnosima, plaćaju isti porez kao i kod kupoprodajnog ugovora, odnosno 2,5% od ukupne vrednosti automobila. Imajte na umu da se i u ovom slučaju podnosi zahtev za plaćanje poreza i tada treba naglasiti da li postoje određene olakšice, nakon čega će Poreska uprava obraditi zahtev i odbriti ih.

 

potpis

 

Kada je poklon bolja opcija od prodaje?

 

Zakon o porezu na imovinu je danas promenjen, pa plaćanje svakako vrši kupac, zbog čega gotovo nema razloga za ugovor o poklonu pri većini situacija kada se prodaje automobil. Poklon čak može biti i lošija opcija, jer poklonoprimac u slučaju krađe može da izgubi pravo na naknadu štete, jer se vozilo vodi kao poklonjeno. Pravni problemi nastaju tokom sudskih parnica, brakorazvodnih postupka i slično.

 

Zbog toga je najbolja praksa da ugovor o poklonu automobila sastavljate samo kada stvarno poklanjate automobil članovima porodice, i to kada postoji mogućnost za poreske olakšice. U ostalim slučajevima, poreska stopa je ista kao i kod kupoprodaje, ali vremenom mogu da nastanu brojni problemi tokom utvrđivanja vlasništva, posebno jer su tokom eventualnih sudskih sporova moguća različita tumačenja samih ugovora.

 

Overa ugovora o kupoprodaji automobila

 

Kako bi se garantovala tačnost podataka koji su navedeni u ugovoru o kupoprodaji automobila, on od 2017. godine mora da se overi kod javnog beležnika, odnosno notara. Kao što je napomenuto u ugovoru, ugovor se sačinjava u pet kopija, ali imajte na umu da ne morate da overite sve primerke. Važno je da overene budu dve kopije koje ostavljate u MUP-u, dok lični primerci ugovora ne moraju da budu overeni. Cena po overenoj kopiji izračunava se prema broju bodova, koji zavisi od vrednosti navedene u kupoprodajnom ugovoru, i može da predstavlja dodatni trošak na koji vozači često ne računaju pri kupovini.

 

Slična je i praksa i sa ugovorom o poklonu. On takođe mora da se overi od strane javnog beležnika. Izuzetak je slučaj da u mestu nema javnog beležnika, pa tada overu vrše osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave. U slučaju da su prodavac i kupac iz različitih mesta, moguće je odvojeno overiti potpis samo prodavca i samo kupca. Tek kada je overen, kupoprodajni ugovor se smatra važećim dokumentom koji se dalje koristi u procesu prenosa apsolutnih prava.

 

Plaćanje poreza za prenos apsolutnih prava

 

Nakon potpisivanja i overe ugovora o kupoprodaji, neophodno je izmiriti porez na prava svojine na upotrebljavanom motornom vozilu. Prema aktuelnom Zakonu u porezu na imovinu, koji je u primeni od 31. marta 2022. godine, porez na prenos apsolutnih prava plaća kupac automobila. Iako u ugovoru može da stoji da porez plaća prodavac ili obostrano, prema novom Zakonu, porez mora da plati sticalac apsolutnog prava nad vlasništvom, odnosno kupac.

 

Novi zakon je doneo i niz promena kojima je pojednostavio proces. Naime, sada za plaćanje poreza i određivanje vrednosti ne morate da posetite poresku filijalu. Ta usluga se sada radi putem ePortala Plati, a uplatnicu mogu da generišu i šalteri policijske stanice. Tako prema novom zakonu, sa overenim ugovorom odlazite pravo u policijsku stanicu.

 

Visina poreza iznosi 2,5% od dobijene osnovice, odnosno vrednosti upotrebljavanog vozila. Vrednost upotrebljavanog vozila se izračunava uzimanjem u obizr radne zapremine motora, snage motora i starosti vozila, i to prema formuli:

 

Vrednost vozila = 320 x radna zapremina motora + 6400 x snaga motora) x koeficijent starosti vozila.

 

Koeficijent starosti vozila nalaže da automobil ima 100% vrednost u prvoj godini, dok vrednost gubi po stopi od 10% sve do navršenih šest godina starosti. Od navršene šeste, a sve do deset i više godina, automobil gubi po 5% ukupne vrednosti, odnosno do minimalnih 30% od dobijene izračunate vrednosti. Ovaka izračunavanje poreza je uvedeno novim zakonom zbog velikih varijacija u vrednostima koje su istaknute u kupoprodajnom ugovoru i realnih vrednosti automobila, ali i činjenice da je u prošlosti vrednost upoređivana sa katalogom AMS, osim ukoliko je cena u kupoprodajnom ugovoru veća od vrednosti u katalogu – tada se za obračun poreza uzima cena iz ugovora.

 

primopredaja

 

Zamena saobraćajne dozvole i tablica

 

Nakon potpisivanja i overe kupoprodajnog ugovora i plaćanja poreza, dolazite do poslednje tačke u procesu kupoprodaje, kada automobil i zvanično menja vlasnika. Ukoliko kupac i prodavac žive na istom registarskom području, procedura traje kratko. Potrebni dokumenti su dva primerka overenog kupoprodajnog ugovora, popunjena poreska prijava, očitana saobraćajna dozvola za vozilo koje je predmet kupoprodaje i očitana lična karta vlasnika.

 

Kada se kupoprodaja obavlja na istom području, a kada registracija još uvek važi, ne menjaju se registarske tablice, već samo saobraćajna dozvola, u kojoj se navodi novi vlasnik. Stari vlasnik odjavljuje i predaje poništenu saobraćajnu dozvolu, čime se podnosi zahtev za izdavanje nove. I sami troškovi su niži, jer nema naknade za izdavanje tablica, već samo za novu saobraćajnu

 

U slučaju da kupac i prodavac žive na različitim registrarskim područjima, procedura je nešto složenija. Stari vlasnik mora da odjavi vozilo i vrati registarske tablice na teritoriji na kojoj je izdata registracija. Stari vlasnik odjavljuje i predaje poništenu saobraćajnu dozvolu kao dokaz o odjavljivanju, a kupac je koristite kako bi prijavio automobil na svoje ime. Kupac tada dobija i nove tablice, za koje će morati da plati taksu.

 

Kada se automobil kupuje sa auto placa, cela procedura je neuporedivo lakša. Gotovo svi auto placevi danas sami završavaju ceo proces prenosa vlasništva i izdavanja probnih tablica, tako da je na kupcu da plati potrebne takse za izdavanje. U slučaju da se kupuje automobil koji nije registrovan, pri prenosu vlasništva novi vlasnik mora da izvrši tehnički pregled, uplati polisu osiguranja i plati takse za registraciju vozila.

 

Kupovina i prenos vlasništva automobila od pravnog lica

 

U slučaju da automobil kupujete od pravnog lica, procedura je prilično slična. Međutim, ukoliko je pravno lice obveznik PDV-a, nije potreban kupoprodajni ugovor. Pravno lice u tom slučaju izdaje fakturu, u kojoj je iskazana realna vrednost vozila sa PDV-om. Plaćanjem poreza na dobit, ne mora se plaćati poreska prijava, dok je ostala dokumentacija slična, i obuhvata važeću ličnu kartu, registracioni list, dokaz o uplatama taksi, važeća polisa i rešenje iz APR-a za privredno društvo.

 

Sa druge strane, kada se kupuje automobil od pravnog lica koje nije obveznik PDV-a, kreira se kupoprodajni ugovor i posebno se plaća porez na prenos apsolutnih prava. Iako pravno lice u ovom slučaju izdaje fakturu, ako nije obveznik PDV-a, porez mora da se plati. Ostala potrebna dokumentacija je ista kao i kod kupovine i prenosa apsolutnih prava od pravnih lica.

 

Pri kupovini vozila koje je registrovano na firmu, treba obratiti pažnju da li je istakla zabrana otuđivanja, koja najčešće iznosi 60 dana. Sve dok istekne zabrana, automobil zakonski ne može da promeni vlasnika, pa u tom slučaju firma može da izda ovlašćenje za upravljanjem vozila.

 

Ovlašćenje za auto ili ugovor o kupoprodaji?

 

Ovlašćenje za automobil je jedan od dokumenata kojim vlasnik automobila ovlašćuje lice koje može da vrši određenu radnju njegovim automobilom, kao što je vožnja u zemlji i inostranstvu, prenos vlasništva, prodaja, registracija i slično. Ovo je najčešći vid dokumenta koji se koristi kada sam vlasnik nije u stanju da izvrši registraciju, ali se sve češće koristi i tokom kupoprodaje kako bi se odložio prenos vlasništva, odnosno pre apsolutnog prenosa prava. To je čest slučaj kada za automobil još uvek važi registracija, pa budući vlasnik želi da odloži plaćanja dodatnih troškova.

 

Ipak, ovlašćenje u svrhu kupoprodaje ima i svojih nedostataka, pre svega jer odlaganjem prenosa mogu da nastanu komplikacije o kojima smo već govorili. Prenos apsolutnih prava je svakako trošak koji dolazi pre ili kasnije, a problemi mogu da nastanu jer sve do prenosa korisnik nije pravni vlasnik. Tako, može da se desi da vlasnik koji je izdao ovlašćenje umre, i tada automobil postaje predmet ostavinske rasprave i vlasništvo prelazi na prvog naslednika.

 

Ovlašćenje ipak može da se iskoristi za prodaju, prenos vlasništva i odjavu automobila, ali sve dok se overenim dokumentom propisuju sve radnje koje može nosilac ovlašćenja da radi. Primer sveobuhvatnog ovlašćenja možete da preuzmete sa linka ispod, i tek sa ovakvim ovlašćenjem, trenutni nosliac je ovlašćen da proda automobil, odjavi ga i prenese apsolutna prava na sledećeg kupca, iako on nije zvanični vlasnik. Ipak, pravno i legalno najbolji izbor je kreiranje kupoprodajnog ugovora, a ovlašnjeće je dobro samo za vrlo specifične situacije, kao kada vlasnik želi da nekome da automobil na korišćenje na duže vreme, ali planira da ga posle ponovo preuzme.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

BEO CAR 2024 © sva prava zadržana. Powered by Smart Web

BEO CAR 2024 © sva prava zadržana.
Powered by Smart Web