Obavezni komplet za prvu pomoć

Obavezni komplet za prvu pomoć

 

Poslednjih godina se sve više pažnje pridaje bezbednosti u saobraćaju, pa se redovno usvajaju novi zakoni i propisi. U Srbiji je 2010. godine na snagu stupio zakon, kojim je u skladu sa SRPS Z.B2.001 standardom, usaglašen sadržaj novih, obaveznih kompleta prve pomoći.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja ističe da čak u 50% nezgoda smrt nastupi u prvih nekoliko minuta nakon nezgode, a adekvatna primena prve pomoći može da spreči veliki broj smrtnih ishoda. Novi kandidati za vozačku dozvolu zato i polažu praktični ispit iz prve pomoći, a u ovom tekstu ćemo se osvrnuti na obavezni komplet za prvu pomoć, odnosno njegovu važnost, sadržaj i mogućnosti zamene.

 

Važnost obaveznog kompleta za prvu pomoć

 

Aktuelni Pravilnik o tehničkim uslovima za vožnju u saobraćaju (pun naziv: Pravilnik o podeli motornih i prikljucnih vozila i tehnickim uslovima za vozila u saobracaju na putevima) usvojen je 2010. godine u uveo je obavezu posedovanja kompleta za prvu pomoć.

 

Da bi se osiguralo da svaki obavezni komplet ima isti sadržaj, koji bi se pritom usaglasio sa normama i zakonima o bezbendosti u saobraćaju Evropske unije, sproveden je novi, SRPS Z.B2.001 standard. Prozivođači su tako za proizvodnju novih kompleta morali dobiju dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS). Nakon samog uvođenja novog standarda, dozvolu ALIMS-a su od domaćih prozivođača dobili Galenika, MBS Tehno i Mediteks, a od stranih TOSAMA, Karan Co, Evropa lek i Altios.

 

Promena standarda je izazvala veliku polemiku među vozačima, pre svega zato što su morali da zamene svoj stari komplet, koji je na prvi pogled izgledao isto. U poređenju sa starim, novi komplet sadrži elemente kao što su izotermalni pokrivač, zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja i uputstvo Crvenog krsta za pružanje prve pomoći. U poređenju sa nestandardizovanim kompletima prve pomoći iz EU, domaći kompleti sadrže i do 15 elemenata više, što u neku ruku opravdava i nešto višu cenu.

 

Kako bi se istakla važnost pružanja prve pomoći i smanjio broj smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama, Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje da vozači ne mogu da dobiju dozvolu bez položenog praktičnog ispita. Pored toga, vlasnici sa dozvolom ne mogu registruju automobil bez standardizovanog kompleta. Vozači rizikuju kaznu od 5000 dinara (odnosno 5000 za vlasnika i isto toliko za vozača ukoliko to nije ista osoba) ako je rok kompleta istekao, ako je istekao rok nekog dela komopleta ili kompletu nedostaje komponenta. Kazne za firme dosežu i 600.000 dinara.

 

Sadržaj kompleta za prvu pomoć

 

Pravilnik o tehničkim uslovima za vožnju u saobraćaju propisuje dva tipa obaveznih kompleta za prvu pomoć koji su u skladu sa SRPS Z.B2.001 standardom. To su Tip A, komplet za motocikle i Tip B – komplet za putnička vozila i kamione.

 

komplet tip B Galenika

Komplet Tip B, Galenika

Bez obzira na proizvođača, svaki komplet prve pomoći Tipa B sadrži:

 

  • 2X: Prvi zavoj–sterilan, 10cmx5m, sa jastučetom 12cmx10cm
  • 2X: Kaliko zavoj 10cmx5m
  • 2X: Kaliko zavoj 8cmx5m
  • 2x: Sterilna gaza 1/2m, 80cmx50cm – pojedinačno pakovanje
  • 1X: Sterilna gaza 1m, 80cmx50cm – pojedinačno pakovanje
  • 5X: Sterilna kompresa od gaze 10cmx10cm, 12 slojeva – pojedinačno pakovanje
  • 5X: Adhezivni zavojni materijal 10cmx8cm
  • 1X: Flaster 2.5cmx5m, na kalemu
  • 2X: Trougao marama veličine 100cmx100cmx140cm, pamučna, nazivne površinske mase najmanje 60g/m2
  • 6X: Igla sigurnica, najmanje dužine 4cm
  • 1X: Makaze zakrivljene, sa zaobljenim vrhom, najmanje dužine 12cm
  • 1X: PVC kesa – manja, 20cmx30cm
  • 1X: PVC kesa – veća, 40cmx60cm
  • 2X: PVC rukavice za jednokratnu upotrebu (par), 2 kom.
  • 1X: Izotermalni prekrivač najmanje dužine 150x200cm, za jednokratnu upotrebu
  • 1X: Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, za jednokratnu upotrebu, 1 kom.
  • 1X: Specifikacija sadržaja kompleta
  • 1X: Uputstvo za pružanje prve pomoći

 

komplet tip A

Komplet Tip A, Galenika

Komplet prve pomoći za motocikle, Tip A, bez obzira na proizvođača sadrži:

 

  • 1X: Prvi zavoj — sterilan, 10cmx5m, sa jednim jastučetom 12 mx10 cm
  • 2X: Kaliko zavoj 8cmx5m
  • 5X: Sterilna kompresa od gaze 10cmx10cm, 12 slojeva — pojedinačno pakovanje
  • 2X: Adhezivni zavojni materijal 10cmx8cm
  • 1X: Flaster 2,5cmx5m, na kalemu
  • 2X: Trougla marama veličine 100cmx100cmx140cm, pamučna, nazivne površinske mase najmanje 60g/m2
  • 3X: Igla sigurnica, najmanje dužine 4cm
  • 1X: Makaze zakrivljene, sa zaobljenim vrhom, najmanje dužine 12cm
  • 2X: PVC rukavice za jednokratnu upotrebu
  • 1X: Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, za jednokratnu upotrebu
  • 1X: Specifikacija sadržaja kompleta
  • 1X: Uputstvo o pružanju prve pomoć

 

Obavezan komplet prve pomoći, bilo tip A ili B, se smatra važećim samo ako sadrži sve navedene elemente, ako su oni standardizovani i ako im nije istekao rok.

 

Gde je najbolje kupiti novi komplet prve pomoći?

 

Ukoliko ste tek kupili novi automobil ili polovnjak u kome nema prve pomoći, moraćete da kupite novi komplet. Cene se mogu razlikovati, na najpovoljnije je kupiti novi komplet u prodavnicama auto delova, kao što je BEO-CAR prodavnica.

 

Koji komplet za prvu pomoć izabrati?

 

Standardizacija kompleta prve pomoći je dovela do toga da svaki komplet, bez obzira na proizvođača, ima isti sadržaj proverenog kvaliteta. Sadražj kompleta je usaglašen i sa zakonima u Evropskoj uniji, pa vozači mogu da budu potpuno sigurni u vožnji. Ipak, kako su dozvolu za proizvodnju dobili više proizvođača, postavlja se pitanje koji kupiti?

 

I pored jasne standardizacije i dozvole ALIMS-a, naša preporuka je da izaberete domaće proizvođače kao što su Galenika, Mediteks ili MBS Tehno. Razlog tome je jer su nakon dobijanja dozvole, uočene prve nepravilnosti u stranim kompletima.

 

Primera radi, medicinska sredstva prvih Novitas kompleta su izrađena u skladu sa standardima Nemačkog instituta za standardizaciju (DIN), dok domaći zakon jasno propisuje da elementi moraju da prate SRPS Z.B2.001 standard. Tako su određena medicinska sredstva, kao što gaze i komprese, izrađene od veštačkih materijala, dok bi po domaćim standardima to morao da bude pamuk. Prirodni materijali kao što je pamuk dozvoljavaju kožu da diše, a pritom se ne istežu, pa bolje fiksiraju u slučaju imobilizacije povređenih delova tela.

 

Pored toga, u kompletima je bilo određenih jezičkih barijera. Naime, domaći standardi jasno propisuju da uputstvo i nazivi elemenata iz kompleta moraju biti na srpskom. Tako se oni lakše razlikuju, koriste i primenjuju, ali to nije bio slučaj kod svih kompleta. Zbog toga je danas izbor znatno sužen na domaće proizvođače, gde su razlike najčešće u pakovanju, ali ipak su Galenika paketi prve pomoći nešto zastupljeniji na tržištu i svakako naša preporuka.

 


Rok trajanja prve pomoći

 

Svaki obavezni komplet za prvu pomoć ima svoj rok trajanja koji iznosi pet godina. Rok je jasno istaknut na pakovanju, na šta bi pri kupovini trebalo da obratite pažnju. Rok se konkretno odnosi na određene elemente iz seta, kao što su sterilne gaze, zavoji ili flasteri.

 

Svako medicinsko sredstvo iz kompleta podlaže detaljnim medicinskim ispitivanjima, kojima se utvrđuje koliko je ono bezbedno za primenu. S obzirom da se zavoji i komprese postavljaju direktno na otvorenu ranu, izuzetno je važno da ostanu sterilni, odnosno mikrobiološki ispravni.

 

Ispitivanja su pokazala da većina elemenata iz kompleta prve pomoći može da se bezbedno primeni pet godina od proizvodnje. Iako određeni delovi kompleta, kao što su makazice ili izotermalne folije nemaju konkretan rok trajanja, odnosno ne moraju biti sterilni, rok trajanja celog kompleta se ograničava na pet godina.

 

Zamena starih kompeta

 

Ukoliko je rok kompleta istekao, svakako ćete morati da kupite novi, ali postoje određene pogodnosti. Komplet sa isteklom garancijom možete da odnesete na jedno od mesta za odlaganje, gde ćete pri kupovini novog dobiti popust. Tako vaš stari komplet možete da donesete u BeoCar prodavnice i po povoljnijoj ceni dobijete Galenika zamenski komplet.

 

Da bi ispunili uslov za zamenu, kompleti moraju da budu u originalnom pakovanju, zatvoreni, neupotrebljavani i sa svim komponenatama. Pored toga, vaš stari komplet možete da zamenite samo ukoliko je standardizovan i izrađen od strane proizvođača koji imaju dozvolu ALIMS-a.

 

Šta ukoliko potrošim neki od elemenata iz kompleta prve pomoći?

 

Dobra vest za sve vozače je to što obavezni komplet za prvu pomoć može da se dopunjuje. To znači da ukoliko upotrebite jedan od elemenata iz kompleta ili ukoliko nekom medicinskom sredstvu istekene rok, možete da ga zamenite novim, ali samo ako je izrađen u skladu sa sa SRPS Z.B2.001 standardom. Dopunska medicinska sredstva za komplete prve pomoći su dostupna u gotovo apotekama i Lily drogerijama.

 

Ukoliko istrošeni element ili medicinsko sredstvo kojem je istekao rok zamenite novim i važećim, ceo komplet se smatra važećim! Međutim, imajte na umu da ne možete kombinovati elemente iz starog i novog kompleta, odnosno važeća sredstva sa medicinskim sredstvima kojima je istekao rok, samo kako bi upotpunili komplet.

 

Ako kojim slučajem potrošite većinu potrošnog materijala iz obaveznog kompleta prve pomoći, i pritom ih zamenite novim, komplet će se smatrati važećim. To važi iako je rok na samom pakovanju istekao.

Za vozače je vrlo korisno da znaju da ne mogu dobiti kaznu ako je datum na kompletu istekao u slučaju da su svi elementi u kompletu još uvek u roku. Kutija kompleta je samo ambalaža i nije važno koliko je stara. Nažalost, na tehničkim pregledima se često proverava samo nalepnica na kutiji, što može dovesti do toga da se važeći komplet proglasi nevažećim ili obrnnuto.

 


Uputstvo za davanje prve pomoći

 

Uputstvo Crvenog krsta za davanje prve pomoći je bilo obavezan sadržaj i starijih paketa po JUS standardu, ali je danas znatno modernizovano i prilagođeno novom sadržaju paketa i konkretnim situacijama u saobraćaju. Ovo uputsvo može da pomogne starijim vozačima koji su samo pismeno polagali ispit iz prve pomoći, ali i početnicima koji se prvi put sa nezgodama susreću u praksi.

 

Priručnik za davanje prve pomoći ima 16 stranica, lako staje u džep i izrađen je prema preporukama Komiteta za drumski saobraćaj Evropske komisije za Evropu UN. U uputstvu su slikovito i tekstualno objašnjenje savremene metode davanja prve pomoći koje bi trebalo primeniti pre dolaska vozila hitne pomoći, ali i pravilna upotreba svih propisanih elemenata kompleta.

 

Stručnjaci ističu da prva pomoć nije zamena za adekvatnu medicinsku negu i intervenciju od strane lekara, ali poznavanje osnovnih metoda i pravovremena intervencija može da spasi život učesnicima u saobraćajnim nezgodama i olakša dalje lečenje. Prema njihovim rečima, to je pre svega i cilj obaveznih kompleta za prvu pomoć i obavezne obuke svih novih vozača.

 

Ostala obavezna oprema u automobilu

 

Pored kompleta za prvu pomoć, novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju je propisano da vozači u automobilu moraju da imaju sigurnosni trougao, reflektujući prsluk, rezervni točak (osim ako imaju run-flat pneumatike), sajlu ili uže za vuču vozila, Evropski izveštaj o saobraćajnoj nesreći i aparat za gašenje požara. Vozači od 1. novembra do 1. aprila moraju još da imaju zimske gume i lance za sneg, ukoliko na putu ima snega i leda.

 

Spisak obavenzne opreme je poslednjih godina sve duži, pa novim vlasnicima kupovina može da predstavi ozbiljniji izdatak. Međutim, da bi izbegli neprijatnosti tokom redovne kontrole, a pritom kako bi bili sigurni u slučaju nepredviđenih kvarova i nesreća, u BeoCar prodavnicama možete kupiti čitave komplete obavezne opreme.

 

Tako Galenika auto komplet H4 sadrži komplet prve pomoći, trougao, traku za vuču, reflektujući prsluk i garnituru H4 sijalica, a cena celog kompleta je znatno niža u poređenju sa kupovinom svakog dela opreme pojedinačno. Pored toga, u asortimanu BeoCar prodavnica možete pronaći i komplet koji je prilagođen automobilima koji koriste H7 sijalice.



Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

BEO CAR 2024 © sva prava zadržana. Powered by Smart Web

BEO CAR 2024 © sva prava zadržana.
Powered by Smart Web